Słoneczny Neapol

Maj 14, 2014 przez

Neapol - panorama

Kaja Bilek, flickr

Neapol to miasto tętniące życiem. Znajdziemy tam zarówno wiele rzeczy, które możemy zrobić, jak i atrakcji, które możemy zobaczyć. Jednakże, jest wiele rzeczy, o których możemy nie wiedzieć. Pomińmy tym razem historię tego miasta, i skupmy się na sporządzeniu listy „W Neapolu – co i jak?”.

PIZZA

Neapol to ojczyzna pizzy. Gdziekolwiek jesteś w mieście nigdy nie jesteś daleko od pieca, i aromatu świeżo upieczonej pizzy. W 2004 roku Ministerstwo Rolnictwa wydało dokładne wytyczne jak prawdziwa Pizza Neapolitana powinna być robiona, a w 2009 roku pizza neapolitańska otrzymała certyfikat GTS (gwarantowana tradycyjna specjalność) Unii Europejskiej. Szukaj znaków przed pizzeriami, które pozwalają przed zakupem spróbować trzech oryginalnych typów pizzy:

  • Pizza Napoletana Marinara (pomidory San Marzano hodowane na wulkanicznej glebie w cieniu Wezuwiusza, czosnek, oregano i oliwa z oliwek),
  • Pizza Napoletana Margherita oraz Margherita D.O.C., gdzie skrót oznacza Denominazione di origine Controllata, czyli mniej więcej „kontrola pochodzenia”. Taka kontrola nie jest niczym złym, jeśli chce się dać to, co najlepsze. Pizza musi być wykonana według pewnych standardów, pieczona w odpowiedniej temperaturze.
Neapol - pizza

Context Travel, flickr

Fakt, wiele najsmaczniejszych pizz znajduje się w niedrogich miejscach z ogromnymi kolejkami, ale nie daj się zniechęcić, obsługa w takich lokalach bywa niezwykle szybka. Z takich lokali warto polecić:

  • Ettore – lokal słynący ze swej specjalności – pagnottielli (ciasto w kształcie pieroga, z przepysznym nadzieniem),
  • Di Mateo – jedno z niewielu miejsc, gdzie fritto ripieno (smażone pizze calzone) można polecić z czystym sercem,
  • Friggitoria – Pizzaria Giuliano – prawdopodobnie najlepsze pizzette (przekąska wielkości pizzy), jakie znajdziemy w mieście,
  • Da Michele – niewiarygodnie tanie jedzenie,
  • La Cantina di Donna’Elena, gdzie pizzaiola Vincenzo Esposito jest mistrzem swojego rzemiosła.

ADOPCJA CZASZKI

Neapolitańczycy mają unikalną tradycję związaną ze stratą swoich bliskich, z którą współczesny Kościół niekoniecznie chętnie się godzi. Niektórzy mieszkańcy jednak dalej to praktykują, mimo że może wydawać się to dość makabryczne.

Neapolitański kult zmarłych obejmuje dbanie o czaszki – capuzzelle – w lokalnym dialekcie – oraz kości nieznanych zmarłych. Ludzie „adoptują” czaszki, które znajdują się w podziemnych grobowcach, a następnie przynoszą tym kościom prezenty, ubrania, poduszki i kwiaty, a nawet budują dla nich małe drewniane domy. W zamian za opiekę, dusze należące do czaszki mają chronić i udzielić łaski ich opiekunom. Takie rytuały praktykowane są od wieków w katakumbach Santa Maria della Sanità i Cimitero delle Fontanelle, które posiadają około 40 000 czaszek i kości. Chociaż Kościół zakazał kultu szczątek nie świętych ludzi w roku 1969, jedna wizyta w katakumbach kościoła Purgatorio (otwarty tylko w sobotę rano ) pokazuje, że takie praktyki nadal są żywe w dzisiejszych czasach – znajdziemy tam kilka czaszek z towarzyszącymi im kośćmi otoczonymi kwiatami lub biżuterią.

Santa Maria della Sanità

giogog, flickr

CARAVAGGIO

Mimo, że Caravaggio spędził w Neapolu mniej niż cztery lata, pozostawił tam bogate artystyczne dziedzictwo. Kiedy jego nazwisko było już rozpoznawalne w Rzymie w 1590 roku, Caravaggio był znany zarówno ze swoich innowacyjnych kompozycji i niesamowitej zdolności odtworzenia realistycznych szczegółów, jak i z niekonwencjonalne zachowania. Wszczynał wiele burd i awantur, a w 1606 roku uciekł do Rzymu (została wyznaczona nagroda za jego głowę), ponieważ został posądzany o zabicie młodego mężczyzny nazwiskiem Ranuccio Tomassoni.

Z prac, które stworzył w Neapolu, jedynie trzy zostały w mieście. “Siedem aktów Miłosierdzia”, obraz naturalnej wielkości, ciemny i chaotyczny, wisi w Pio Monte della Misericordia. „Biczowanie Chrystusa”, w którym snop światła oświetla niezwykle realistyczną postać Chrystusa, dręczonego przez paru podejrzanie wyglądających mężczyzn, wisi w muzeum Capodimonte. „Męczeństwa świętej Urszuli” można zobaczyć w galerii Banca Intesa Sanpaolo na Via Toledo.

POMPEJE I WEZUWIUSZ

Dla miłośników historii podróż do Neapolu nie byłaby kompletna bez wycieczki w strony Pompei i Wezuwiusza. Stanowiska archeologiczne (zwłaszcza te, które dotyczą uciekających mieszkańców zatrzymanych w popiele wulkanicznym) mocno utkwiły w pamięci większości ludzi dzięki lekcji historii w szkole, ale z drugiej strony widok górującego wulkanu zawsze powoduje u zwiedzających nie tylko odrobinę strachu, ale i oczarowanie.

Pompeje

Michal Osmenda, flickr

LUNGOMARE

Długie spacery nad brzegiem morza z Santa Lucia do Mergellina to klasyczny niedzielny spacer promenadą. Idąc wzdłuż nadmorskiej promenady Lungomare zwróć uwagę na kłódki przymocowane do słupów, z napisanymi imionami, inicjałami i wyznaniami miłości.

Mergellina

Sallie, flickr

DUOMO

Katedra św. Januarego to miejsce, które nie bez powodu przyciąga tłumy turystów. Duomo – bo tak nazywana jest Katedra w skrócie, pochodzi z IV wieku. Przechowywane są tam relikwie św. Januarego – Patrona Neapolu, czaszka oraz fiolka z jego zakrzepniętą krwią, która jest powodem obchodów, głównie dwa razy do roku (w maju i wrześniu, ale czasami i w grudniu), „Cudu krwi świętego Januarego” – krew na oczach wiernych zgromadzonych w świątyni staje się płynna. Według tradycji, jeśli krew nie zmieni swojego stanu skupienia – na Neapol spadnie nieszczęście. Podobno tak właśnie było w 1944 roku.

WYCIECZKA PODZIEMNĄ GALERIĄ

Niektóre stacje miejskiego metra działają jako miejsce wystaw młodych nieznanych artystów. Najlepszym miejscem, aby rozpocząć oglądanie takiej wystawy jest Piazza Dante, gdzie znajdziemy wielkie, międzynarodowe nazwiska. Przykładem jest 15 metrowy neon Josepha Kosuth’a (współtwórca sztuki konceptualnej) lub niezatytułowana praca Jannis Kunellis.

ZIMNY DESER

Kolejną kulinarną pasją Neapolitańczyków są lody. Jeśli chodzi o smaki i rodzaje, to większość cukierni oferuje szeroki wybór lodów: Crema (kremowe) oraz Frutta (owocowe). Najpopularniejszymi są nocciola (orzechowe), stracciatella (śmietankowe z kawałkami chrupiącej czekolady), niesamowicie słodkie zabajone (zrobione z jajek, słodkiego likieru Marsala, czasami z dodatkiem serka mascarpone), czy klasyczne Frutta (połączenie truskawki i cytryny). Następnie są sorbety, można je znaleźć na różnych straganach wokół miasta.

UCIECZKA OD MIASTA

Zaskakującą i przyjemną oazą spokoju od zatłoczonego miasta jest Orto Botanico. Ogród może poszczycić się 9000 gatunkami roślin starannie zebranych w ciągu ostatnich dwóch stuleci z całego świata. Palmy, rośliny wodne, kaktusy, paprocie i krzewy oznakowane i ułożone według rodzaju, ogromna sekcja kaktusów czy chociażby ogromny sad każdego możliwego rodzaju drzewek cytrusowych pozwalają odetchnąć od zgiełku miasta.

POZA MIASTO

Sorrento, czyli ziemia syren. To tutaj Odyseusz został oczarowany przez smutne, błagające śpiewy syren. Miasto stało się magnesem dla turystów w VIII i IX wieku. I choć dzisiaj wycieczka „śladami Odyseusza” jest odrobinę nie w modzie, dalej jest bardzo popularna. Wąskie drogi wybrzeza Amalfi trzymają się klifów bardzo blisko. John Steinbeck opisał je jako ‘carefully designed to be a little narrower than two cars side by side’ – czyli “starannie zaprojektowane tak, by być odrobinę węższe od dwóch mijających się samochodów”. Teraz obszar ten zyskał taką popularność, że ruch na tych drogach przebiega w boleśnie wolnym tempie. Pasażerowie są więc bardziej narażeni na podziwianie widoków i zdumieni raczej, niż zastraszani jak Steinbeck, bo nie jest przesadą powiedzieć, że wybrzeże Amalfi jest jednym z najpiękniejszych i najbardziej dramatycznych odcinków wybrzeży na świecie.

Amalfi

Pihlainen, flickr

Żaden turysta nie zostanie pozostawiony sobie w Neapolu. Nie będzie problemem znalezienie odpowiedniego noclegu czy posilenia się w lokalnej restauracji czy lokalu. Sam dojazd do Neapolu jest również zdecydowanie prosty, dojechać/dolecieć możemy tutaj praktycznie z każdego większego miasta Europy i nie tylko.

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *